Verhuizing is toch een verbetering???
Door: miss electude
Blijf op de hoogte en volg Esmeralda
27 Maart 2012 | Senegal, Ziguinchor
woensdag verhuist naar ziguinchor in Senegal. Zoals de planning was.
de halve groep (Marjan, Herman, Felien, René Dieuwertje, Claudia, Lisa, Ellen en Kim) zaten al in het huis waar wij (Barry, Jeroen en ik) de komende 2 weken zouden verblijven.
Ik ben er altijd van overtuigd geweest dat wanneer je verhuist je naar een plek gaat die beter of minstens net zo goed is als waar je vandaan kwam. Jammer genoeg in dit geval niet waar. In de 2 nachten dat ik daar sliep, sliep ik op een matras op de grond, hadden we 48 uur geen water dus de wc moest je doorspoelen met water uit een emmer, heb ik een kakkerlak dood laten trappen in mijn kamer door een senagalees, die hem daarna het raam uit bonsoerde. en heb ik een kakkerlak al gillend uit Lissa's klamboe gehaald, en het in een dekseltje het raam uitgegooit. de muizen rende door het huis en de keuken uit die al niet schoonwas. heb ik mijn tandengepoetst in een badkamer die stonk naar riool omdat de putjes niet door werden gespoeld en voelde ik me na 3 keer de deur opslot te hebben gedraaid nog niet veilig omdat iedereen het huis in en uit kan lopen. O ja en vergeet die knoepers van spinnen niet die in Claudia's en kim's kamer rond liepen.
andere woorden ik voelde me daar nou niet echt thuis. Dat voelde ik me al niet toen we (jan mister sane en ik) op proef hier aan het les geven waren.
De leuke dingen zijn wel dat mijn haar is ingevlochten dus het is niet meer zo warm op mijn hoofd en hebben we met zijn alle toch een gezellige tijd daar gehad.
vrijdag zijn we met zijn alle naar Caps carien gegaan. Voor een lang weekend vakantie. (ja mensen de enige vakantie hiero voor de rest is het gewoon werken) Daar aan gekomen konden we onze eigen kamer met douche en toilet uitkiezen. deze kamers bevonden zich in leuke huisjes die typisch Senegalees zijn. een rond huisje met riete dak. Heerlijk een kamer voor mij alleen die niet alleen schoon is maar ook dier vrij. Op een spin na en wat was ik blij dat ik die zag. (heb hem het hele weekend laten zitten) geen kakkerlakken muizen of ander vies ongedierte. :) smiddags lekker op het stand gelegen en savonds uit. zaterdag uitgeslapen en weer op het strand gelegen met de hele groep. savonds traditonele muziek en dans en daarna kampvuur. Zondag uitgeslapen op het strand gelegen en nog even het dorpje in. om daarna te eten. nog even op het bed gelegen en daarna kaartspelletjes gespeeld. Maandag vroeg eruit want Marjan, Harman, Felien, René Dieuwertje, Claudia, Lisa Ellen en Kim gingen terug naar Gambia. Woensdag vertrekken Herman, Marjan, Dieuwertje Felien en René terug naar NL. Erg jammer en zal jullie zeker gaan missen de groep is toch niet meer zo compleet nu. Daarom stond er een groot afscheidscomite voor de groep en heeft iedereen afscheid genomen. met voor op dit moment de laaste echte groeps foto.
Wij zijn om half 2/2 uur vertrokken vanaf capscerien om terug te gaan naar Ziguinchor en Bijla. onderweg nog even langs de koning van Capscerien en nog 18 dorpjes geweest. was niet gepland maar toch leuk. Jan, mister Sane zagen de derde vrouw van de koning lopen en hebben toen gevraagd of het mogelijk was om hem te ontmoeten dat mocht en we mochten alles vragen wat we wilde. Was erg interresant en de tijd die daar aan verloren ging was zeker niet verspilt. Verder waren we onderweg nog even staande gehouden bij een wachtpost en bleek de verzekering van Pieter en Tom te zijn verlopen. dat was geregeld en we zijn door gereden. In Ziguinchor aangekomen zijn we even bij een ander compound wezen kijken. Dit omdat ik vertikte om nog 1 nacht in dat viezen huis te slapen. Dit compound is schoon, er word voor me gekookt en er zit geen ongedierte, de hele dag water en electriciteit en de wc spoelen weer door. De mensen zijn aardig en het is echt tot rust komen, na een dag hard werken. Zo hier blijf ik dus.
Na een nacht wat onrustig te hebben geslapen, tja is in een paar dagen veel gebeurd. ben ik vanmorgen opgestaan. Genoten van een heerlijk ontbijt van vers stokbrood en jam. om daarna aan het werk te gaan. hier en daar nog wat regelen voor GFA en vanmiddag echt aan de slag. heb net een paar studenten en leraren uitleg te geven en hun aan het werk gezet. nu vond ik even tijd om dit te type en ik ga zo weer verder met het programma verder op te ruimen.
tot gauw.
27 Maart 2012 - 21:04
Tim:
Even laten weten dat ik je verhaal (deze iig ) heb gelezen.
Best interressant wat je daar allemaal meemaakt. Hoe is de sterrenhemel daar?
Groetjes, Tim -
28 Maart 2012 - 05:55
Riny (kW1C):
Hallo Esmeralda,
Mooi verslag ,stuur eens wat mooie foto's mee.
Zeer mooi dat capes cering.
Werk ze en veel plezier.
Probeer ze eens iets te leren.
Groeten Riny -
28 Maart 2012 - 17:16
Mari:
Hoi Esmeralda,
Zo zie je maar weer hoe afwisselend Africa kan zijn, soms zit het mee soms zit het tegen maar uiteindelijk komt alles op zijn" pootjes" terecht. Felien gebruikt vaak de spreuk van Jan Huizinga n.l : " we gaan het meemaken". Zo doe jij elke dag weer nieuwe ervaringen op. Het zal nu wel wat veranderen als het groepje Herman weg is maar ik gebrijp dat je wel aansluiting hebt bij de andere studenten. Wens je veel succes, wijsheid en werkvreugde toe de komende weken en neem regelmatig de tijd voor ontspanning.
groet Mari