En dan zit het er zomaar alweer op...... - Reisverslag uit Ziguinchor, Senegal van Esmeralda Spil - WaarBenJij.nu En dan zit het er zomaar alweer op...... - Reisverslag uit Ziguinchor, Senegal van Esmeralda Spil - WaarBenJij.nu

En dan zit het er zomaar alweer op......

Door: Miss Electude / Aïcha

Blijf op de hoogte en volg Esmeralda

05 April 2012 | Senegal, Ziguinchor

De tijd gaat hard. bijna alweer het einde van de week en van de 2 weken in Senegal. Dan kan er weer boven me verslagen staan dat ik in Gambia ben.

maar goed zal eerst maar weer eens beginnen bij het begin.....
Nu alweer 7 weken geleden ben ik vertrokken uit Nederland, na 6 uur ben ik geland in Gambia.
O niet zo ver terug? gewoon dan maar beginnen bij het waar ik gestopt ben. scheelt veel schrijven :P

goed maandag was dus alweer bijna op zijn eind. Nog even gegeten na het werk en toen werd ik opgehaald door Jeroen, deze wilde eens webcame met zijn vriendin en mijn laptop kan dat wel. Deed het internet het niet, kabeltje kapot. morge word deze gerepareerd. dus toen werd ik naar huis gebracht. (ja overal waar mijn spullen liggen en ik mij veilig voel is mijn thuis)

Dinsdag waren jeroen barry en ik uitgenodigd voor de lunche bij meneer Ba en in de middag weer op school aan het werk. Savonds gegeten en tas ingepakt voor de dag erna.
We zijn namelijk naar Bijla gegaan met zijn 3e om de groep weer eens te zien. Heerlijk een dag vrij vanwege onafhankelijkheidsdag. Die hebben ze hier ook :) treffe wij het ff. Na de lunch een stuk gereden naar het strand om daar letterlijk uit je kleren geblazen te worden door de wind. Die was daar erg aanwezig. Nadat wie wilde een rondje op het strand gecrost te hebben met zijn auto of gevliegd. (kon ook beide) zijn we vertrokken naar de geluksboom. Onderweg hier en daargestopt. Ook bij een compound die Jan 7 jaar terug als eerste aandeed om te logeren. Deze ligt te verweg van de scholen en word mede daardoor niet meer gebruikt door GFA.

Na een leuke toeristische route met veel off rood rijden hebben we de geluksboom bereikt. Wauw wat is die mooi blijkt geen 1 boom maar 6 inelkaar gegroeide bomen te wezen. vaan 1000 jaar oud. Wat kan de natuur toch mooi zijn als je hem op zijn beloop laat. De boom heeft van die bulten en dat zijn volgends de verhalen de gezichten van de dorpsinwoners die in de 1000 jaar zijn overleden.
Vervolgends reden we terug naar de compound maar ergens voor de finish. gingen we van de weg af om via een landsweggetje bij een dorpje aan te komen. Er worden in dit dorp feesten gehouden om een ritueel inteluiden die eens in de 25 gehouden word (dit ligt aan het dorp waar je woont kan ook 30 jaar zijn) in dit ritueel gaan de kinderen, ze mogen mee doen vanaf het moment dat ze tanden hebben tot de leeftijd dat de laatste ritueel is gehouden. de oudste is dus 25 jaar. Deze jongeren/kinderen gaan een maand het bos in om verschillende rituelen te doorkruizen. In deze tijd worden ze ook besneden. (de vrouwenbesnijdenis is volgends wet verboden maar het word nog wel uitgevoerd. Dit is weer per stam/dorp verschillend) Er is een vrouwen en mannenbos. Wat er in de bossen gebeurd is strikt geheim er word niet overgesproken en als je erover praat word je afgestoten. Erg geheimzinnig allemaal maar het is wel duidelijk dat de maand zwaar is en iedereen er eigenlijk bang voor is.
Goed even terug naar het echte verhaal we waren dus in het dorp. na even zoeken vonden we de plek waar de dansen gehouden werden. Indrukwekkende mannen danse met horens op het hoofd. in verschillende rietenrokjes. de mensen die aan de beproeving mee doen zijn gekleed in aparte kleding met veel kralen of andere speciale dingen. zodat ze goed opvielen.
Als ik hun allemaal zie hou ik mijn hart vast voor wat hun te wachte staat. zo jong en kwetsbaar. het feest werd vandaag afgesloten met een gebed om de goden te verzoeken voor een vruchtbaar goed jaar. Daarna gingen we met zijn alle al dansend zingend (hun dan) terug naar het dorp. Waar we dachten dat we vrolijk werden uitgezwaaid voor onze komst. Het bleek echter dat wij met onze auto's heel aso geparkeerd stonden op hun dans plek. viel dat ff tege hahahahaha. het schaamrood staat me nog op de kaken. hahaha.
na een aparte nacht bij elke geluidje werd ik wakker want mijn deur stond wagenweid open (deze kon niet opslot en met de deur dicht was het te warm) zijn jeroen barry en ik om 7 uur vertrokken naar ziguinchor. Waar wij om 8 uur bij de school van de jongens aankwamen. mooi optijd voor de les.
ik ben met de taxi naar huisgegaan om smiddags terug naar het centrum te gana om te kunnen pinnen, en nog even mijn belofte waar te maken. Ik heb namelijk de mevrouw voor de pin automaat beloofd op mijn laatste dag (vandaag dus) terug te komen en wat bij haar te kopen. Ik heb een heel mooi beeltje gekocht van een afrikaanse vrouw. Zal mooi staan in het huis wanneer ik op mij zelf ga.......
en nu weer aan het werk. vandaag zijn er 2 studenten. Vanmorgen hebbe ze heel hard gewerkt bij Jeroen en Barry en er zijn maar 3 computers met internet dus de opkomst is...... groot...
de handleiding moet alleen nog even vertaald worden en daarna kan die worden afgegeven aan de leraar. Hopelijk werken ze met het programma als ik weg ben.
Zoals de mensen hier zeggen: Inchalla (if willing god) als god gewillig/bereid is.
laten we maar gewoon duimen.....
morgen vertrekken we als GFA groep geheel terug naar Gambia. Kan ik eindelijk weer eens zeggen wat ik wil :) heb er nu al zin in.
Mensen tot gauw en we spreken elkaar weer in Gambia. Hou jullie haaks.

• 07 April 2012 - 09:57

Hoi:

wat lekkerdat jeje zo thuis voel daar. en geniet nog lekker van de dagen dat je er ben
    je heb al weer genoeg mee gemaakt daar gr lia